Író-olvasó találkozón jártam - Borsa Brown a tatai könyvtárban

 
Azt hiszem idén egy szavam sem lehet, mert szerencsémre nem egy Borsa Brown könyvbemutatón, dedikáláson vagy éppen író-olvasó találkozón tudtam részt venni. Mondhatnám, hogy Komárom-Esztergom megye nagyon jó helyzetben van, hiszen nyáron Tatabányára, a napokban, pedig Tatára látogatott az egyik kedvenc írónőm. Én persze részt vettem többedmagammal a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtár Könyves szerda eseménye keretében szervezett író-olvasó találkozón. Nagyon vártuk már az újabb találkozást és a beszélgetést, amely igen tartalmas, és nagyon izgalmas, érdekfeszítő volt. A könyvtárba való belépéskor kellemes, arab zene szólt megteremtve a hangulatot. És persze már ott ült Borsa is, aki rögtön meg is ismert Bennünket, és az első sorba invitált. Nagy mázlink volt, hogy pont volt ott még négy hely. Sinkó Ildikó könyvtáros volt az írónő beszélgetőpartenere, aki roppant felkészült volt az írói életművet illetően. 

A beszélgetés elején természtesen fény derült a "Borsa Brown" írói álnévre, hogy miért választotta az írónő, mit takar és azt is elmondta azóta mennyire hozzánőtt. Beszélt az első könyve születéséről, amely a Maffia ágyában című kötet volt. Sokáig csak a fiókban lapult, de végül aztán rátalált a maga útjára 2013-ban. Borsa mesélt az írói munkássága előtti időkről, és hogyan vált az írás hobbiból megélhetéssé. 2017. év legolvasottabb és legsikeresebb írónője a hétköznapjaiba is beavatta a jelenlévőket: a reggeli anyukák rutinját követően a laptop elé ül, és délután közepéig meg sem áll. Rengeteget kutat, olvas abban a témában, amelyben éppen ír. Egyéb könyvet, a saját szórakoztatására ritkán vesz kézbe az írás miatt, de ha éppen van szabadideje akkor sokféle műfajban szeret olvasni, de mindig másban mint a sajátja. 

A maffia trilógiát az Arab követte, amely szinte berobbant a könyvpiacra. Az Arab 2015-ben jelent meg, és már a huszadik kiadásánal tart. Több százezer példányt adtak el belőle, már több résszel is büszkélkedhet. Végigkövethetjük egy család, illetve tagjai életét. Nekem Gamal al-Szudairi története volt az első, amit az írónőtől olvastam és azonnal kedvencem lett...sőt akkor már kint volt a második rész is és rohantam érte a könyvesboltba. Egy borzalmas influenzából rángatott ki, hatásosabbnak bizonyult a gyógyszereknél is. A szórkoztatás mellett jellemző a könyveire, hogy mindig egy elzárt, különleges világba invitálja az olvasóit. A romantika és erotika páratlan módon keveredik a könyveiben, amelyek soha nem rózsaszín cukormázas befejezést kapnak. Az írónő bevallotta, soha nem szerette az ilyen lezárásokat, és éppen ettől olyan sikeresek a könyvei is, mert elgondolkodtatóak. Nem úgy tesszük fel a polcra, hogy egynek elment...én ha rápillantok a Borsa könyvekre felszínre törnek az érzelmek, amelyeket kiváltottak belőlem olvasás közben. Legújabb könyve az Arab öröksége, amely az Arab sorozat legújabb része is egyben október végén jelent meg. Több év telt el a negyedik rész megjelenése óta azonban ezen időszak alatt számos, eltérő világokba is kalandozott már az írónő. 

Borsa regényeiben a legfontosabbak a karakterek, másodlagos a helyszín. Először alkotja meg a szereplőket, és csak utána helyezi el földrajzilag. Mindig tudja a kezdetet és a befejezést, a köztes pedig mindig alakul, írja magát. Emelett beszélt a kutatómunkáról is, amelyeket mindig nagy alapossággal végez. Ez érződik is a könyveiben, ugyanakkor nem egyszer aktuálpolitikai eseményeket is beépt a történeteiben. "A valóságra támaszkodó fikciókkal teletűzdelt történetek" az övé, ahogy jellemezte a könyveit Borsa. Nem szabad összemosni a valóságot a fikcióval. Soha nem készít jegyzetet, mert úgy érzi az megkötné a történetet. 

Borsa kötetei között található egy mesekönyv is, amely nagy fókuszt helyez az állatokra. Lányos anyukaként a esti mesélés hagyományára vezethető vissza Bogi és Buksi kalandjai. Megtudhattuk, hogy mindig is a magyar irodalom állt hozzá a legközelebb. Ady Endre iránti szeretete az Arab sorozatban nem egyszer megnyilvánul. 

Az olasz maffia és az arab világ mellett a könyvei elkalauzolják az olvasókat az amisok, illetve a katonák világába. Egy középiskolában a Gyalázat és hit, pedig kötelező olvasmány lett, illetve érettségi tétellé vált. Azt hiszem ezt nem sok kortárs író mondhatja el magáról. 

Forrás: Móricz Zsigmond Városi Könyvtár FB oldala

Az írónő szereti felfedezni azokat a helyszíneket, ahol a történetei is játszódnak. Az ott élő emberekre, a tájra és a gasztronómiára koncentrál. Persze megnézi a "kötelező látnivalókat" de az adott ország valódi arcát akarja látni, megismerni. És megmutatni. Szicíliát, Szardíniát és az amisok világát saját szemmel is bebarangolta már. Törökország, pedig a szíve csücske, és örök szerelme. Az isztambuli kötetéhez nem kellett kutatómunka, csak az érzéseire és az emlékeire hagyatkozott. Szaúd-Arábiában még nem járt, de az enyhítéseknek köszönhetően már kacérkodik a gondolattal, főleg, hogy az Arab örökségének a budapesti bemutatóján két rijádi hölgy is részt vett, és nagyon szeretnék ha kedvenc írónőjük meglátogatná Szaúd Arábiát. 


A beszélgetés nagyon jó hangulatban telt, és számos kulisszatitkot is megtudhattak a résztvevők. Többek között a most készülő szakácskönyv tekintetében. A napokban fog megjelenni a Sava-Borsa- Regényes ízek a világ körül, amelyek az eddig megjelent regényekben található recepteket tartalmazza. Lesznek benne szicíliai, arab, amis, szárd és persze török ételek - italok leiratai is. Sokat mesélt az írónő arról, hogyan keletkezik egy szakácskönyv. Mennyi munka van egy ételről készült fotó mögött. És arról is most szereztem tudomást, hogy létezik olyan, hogy "edénystylist". Vagy hogy hogyan készítették el a hagyományos török kávét, vagy éppen a rózsalekvárt. Az ételek mellett az adott regényből odaillő idézet is megtalálható lesz, így még inkább életre keltve a történetet.  Igazi Borsa rajongóknak nem hiányozhat  a polcáról. A szakácskönyv az Álomgyár Kiadó gondozásában jelenik majd meg. 


Emelett azonban Borsa beszélt a Frontvonal című katonai album megszületéséről is, hogy milyen rögös út is vezett odáig, hogy az olvasók a kezükbe foghassák. P.J csodálatos fotói gyönyörű köntösben köszönnek vissza Borsa idézetei mellett, amelyet az írónő magának a magyarságnak ajánl...és valóban lenyűgöző. Borsa a lélek, a férfiasságot a fotós mutatta meg a képeken keresztül. P.J. készítette a Végzet című sorozat borítójának a fotóját és az ehhez kapcsolódó naptár képeit is. 

Az írónő Végzet című könyve már angolul is kapható Destiny címmel. Hamarosan az Arab is világhódító útjára indult. 

Borsa olvasói kérdésre elmondta, hogy jövőbeni tervei között szerepel egy matadoros témájú kötet. Nagyon érdekes téma ez, hiszen az állatvédelem konta hagyományok csapnak össze. Spanyolországban is fajsúlyos kérdés is ez. És persze vannak még ötletei, de azokat még titok övezi. 
A találkozó végén természetesen lehetőség volt dedikálásra és közös fotó készítésére is. Egy informatív, és az egész Borsa Brown-életműre kiterjedő beszégetésen vettem részt egy aranyos, kedves és minden olvasóját hatalmas szeretettel fogadó írónő társaságában. Szuper szervezés volt, amit köszönök a tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtárnak és Sinkó Ildikó könyvtárosnak is. És persze Borsa Brown írónőnek, hogy ellátogatott a tatai könyvtárba. Igazi lelki feltöltődést jelentett ez a pár óra ebben a szürke, novemberi időben. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Karády Anna: Zserbó 2.

Pap Éva: Mielőtt újrakezdeném

Mosonyi Mara: A szirt