Kovács Dóra: A királyék megint itthon vannak

 Úgy gondoltam karácsonyra valami karácsonyi olvasmányt fogok választani, és így esett a választásom Kovács Dóra csoda szép kötetére. A királyék megint itthon vannak című gyönyörű albumot, még a tavalyi évben, 2020-ban szereztem be a megjelenés után nem sokkal. Az Álomgyár Kiadó gondozásában megjelent gyönyörűen illusztrált kötet bemutatja a XIX. és a XX. század karácsonyait. Hogy hogyan is karácsonyoztak elődeink, leginkább azonban az arisztokráciára koncentrál. 



Számos gyönyörű fotó, illusztráció, festmény elevenedik meg a lapokon. A kiemelkedő minőségű kötetet, így karácsonykor élmény volt olvasni és lapozgatni. Még inkább felelevenítette a múlt századait, és a békebeli karácsonyokat. 

Kovács Dórának köszönhetően nagyon sok új ismerettel gyarapodtam. Igaz, hogy az írónőnek a várostörténethez van szorosabb kötődése, de az ismeretterjesztő írásban is otthonosan mozgott. Néha nehezen voltak követhetőek számomra a különböző budapesti utcanevek, de a részletes lábjegyzetek segítségével hamar belejöttem az olvasásba és kerültem vissza a reformkor vagy éppen az Osztrák-Magyar Monarchia utcáira, egy elfeledett világba. Bámulatos mennyiségű tudás és kutatómunka előzte meg ezt a művet, ez nem kicsit üt át a lapokon, hiszen csak úgy ontotta magából az ismeretanyagot, amelyet én szívtam is magamba. Remélem egyszer lehetőségem lesz részt venni az írónő egyik előadásán vagy városnéző sétáján. 

Olvashatunk az első karácsonyfák állításáról hazánkban, a reformkor báljairól vagy éppen Sisi karácsonyairól Gödöllőn és a budai Várban. Hangsúlyos szerepet kapott Mária Valéria, a Magyarországon született királykisasszony visszaemlékezései és élményei. A királyi család egyéb tagjai is megjelentek a lapokon, a nádor és persze Rudolf trónörökös is. A nádori világot, életvitelt és ünnepvárást külön fejezetben ismerheti meg az olvasó. 

A magyar arisztokrácia karácsonyi hagyományai is felbukkantak a lapokon a karácsonyfa állítás és a gyertyagyújtás a gyermekek körében, és az ajándékozás. A nemesi családok gyermekeinek igazi felüdülés volt ez az időszak a szigorú és kötött napirendjüket ismerve. 

A boldog békeidőkön felül megjelentek a Nagy Háború karácsonyai, az utolsó koronázás és persze a két világháború közötti időszak is. Bevallom ezek az utolsó fejezetek eléggé megviseltek, hiszen a háborúban a karácsony is más szerepet és funkciót töltött be. Amitől azonban még inkább élővé válik ez a kötet azok a személyes elbeszélések, naplóbejegyzések. Ezért szinte én is ott éreztem magam az Andrássy család karácsonyfája mellett vagy éppen Gödöllőn Sisi születésnapját ünnepelve. 

Igazi kincs ez a könyv, amely rengeteg érdekességet és információt ad az olvasónak, és különösen így érzem most, karácsonykor. Hiszen a boldog békeidőkben, a Nagy Háborúban vagy éppen 1944-ben is egy célja volt a karácsonynak... a szeretet, a szeretteink boldog arca a gyerytafénybe borult karácsonyfa körül, amely többet jelent bárminemű játéknál, ruhánál. 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Karády Anna: Zserbó 2.

Pap Éva: Mielőtt újrakezdeném

Mosonyi Mara: A szirt