R. Kelényi Angelika: Halálos Hollywood

 

Kicsit sok idő telt el a Róma, Róma és a Halálos Hollywood olvasása között, de úgy terveztem megvárom minél több Caro kötet lát napvilágot, mert egymásutánban olvasva az igazi. És tudtam is, hogy jól döntöttem, hogy felhalmoztam kedvenc angol újságírónőm regényeit, ugyanis pont egy olyan időszakomban vettem elő, nyúltam érte amikor Miss Wood könnyed stílusára, humorára volt a legjobban szükségem. 

R. Kelényi Angelika történelmi kötetei mellett kiemelkedő a Caroline Wood sorozat, amely a második rész után kicsit más irányba indult el..mégpedig nyomozós, romantikus-krimi vonalán, amely szerintem az új kedvenc műfajom lett. Imádtam Caro barcelonai és római utazásait...a romantikus fűszerezésű csajos kalandokat, megbolondítva egy kis gasztronómiai kitekintéssel....de azt hiszem az írónő nem is terelhette volna hősnőjét jobb irányba, mint a krimi. A valósághoz hozzátartozik, hogy én nem vagyok egy nagy krimi rajongó és olvasó sem, de Miss Wood sztorijai a lapokhoz láncolnak, és képes voltam nem egyet hajnalig olvasni, és az alvásra csak pár órát szánni munka előtt. A Róma, Róma is hozta már az izgalmas, pörgős eseményeket...de azt hiszem a Halálos Hollywood az, ami elindítja hősnőnket ezen az úton. Persze ehhez Angelika tökéletesen meg is rajzolta az alapokat és a hátteret. Hiszen az első részben kibontakozó nagy szerelem sajnos nem tart örökké kedvenc angol újságírónőnk életében, és a karrierje szempontjából is új kihívások várnak rá. Új főnöke, Pierre Duval ugyanis elképesztő és szinte kivitelezhetetlen feladatok elé állítja, így adva vannak a kalandok és a kínos szituációk, amelyek Caro sajátjai is úgymond. Az írónő fenekestül felborította hősnőnk magánéletét és a munkáját is, így a gasztrobloggerkedés már csak hobbi szinten kapcsolódik hozzá. Új feladatok, új kihívások és persze új kalandok kerülnek majd a középpontba. 

A Halálos Hollywood kötetben Caronak egy brit származású amerikai színésznő testőreként kell helytállnia, persze mindenféle személyvédelmi tapasztalat nélkül. Emily Montgomery ugyanis fenyegető leveleket kap, és félti az életét és a testi épségét...de testőrt nem akar maga mellé, hanem egy angol "barátnőt", aki megvédi, ha kell. Pierre Duva kapcsolatait bevetve jut ehhez az információhoz, és már első perctől kezdve furcsállja az egész történetet, és Caroline Woodot szemeli ki a feladatra, hogy megírja majd az erről szóló fenomenális sok-sok kattintást hozó cikket. Duvalnak persze más indoka is van, amiért nagyon fáj a foga erre a fergeteges sztorira...de ezt a beosztottjával persze nem közli. Így Caro kénytelen-kelletlen elvállalni a feladatot és Los Angelesbe utazni. 


Caroline Wood
, a 36 éves újságíró immár a római kalandjával is kivívta helyét a CBM magazinnál, de úgy tűnik újabb és újabb elképesztő feladatok találják meg, amelyet hősnőnk nem is bán. Ugyanakkor rendszerint olyan feladatokat kell végrehajtania, amelyhez nincs képesítése vagy gyakorlata...de egyszerűen imádom a hozzáállását a dolgokhoz, és hogy mindig megpróbálja magából kihozni a maximumot. Olyan sok hasonlóság van köztem és Caro között, hogy nagyon könnyen tudok vele azonosulni. Nem egy esetben reagálnék szinte ugyanúgy, mint ő, és persze engem sem szoktam elkerülni a kínos helyzetek. Kitartó és szorgalmas, és maximálisan meg akar felelni a főnökének. Persze, amikor új vezető kerül egy munkahelyre mindenki bizonyítani akar, de Wood valahogy még jobban teper. Egyrészt nem akar visszasüppedni a titkárnői munkakörbe, mert tehetséges, amelyet már bizonyított. Mesterien forgatja a szavakat, és persze mindig a nem éppen hétköznapi helyzetek közepébe csöppen...ugyanakkor nem mindig visszafogottan teszi ezt. Kíváncsisága hajtja, igazi újságírói természettel lett megáldva. Nem riad vissza a veszélyes feladatoktól sem, és magától a veszélytől sem. Gondolkodás nélkül teszi kockára az életét. Ha lebukik sem esik kétségbe, mindig kivágja magát, és megpróbál szövetségeseket keresni a környezetében vagy az adott feladat közben. Önvédelmi tanfolyamon is részt vesz, hogy testőrnek adja ki magát..bár egy két hasznos fogást megtanul, azért a védelem nem igazán menne neki. Ugyanakkor percek alatt rakja össze a mozaikdarabokat, addig megy a nyom után, míg össze nem áll az egész kép. Hollywoodban megismeri milyen is a filmes világ, a filmes szakma. A szerelem is kopogtat, nála..igaz Caro még nem épült fel teljesen a Tommal való szakításból, de nőként szükésges van a figyelemre. Wilson, a magánnyomozó pedig ezt mind megadja neki. Élvezi a férfi társaságát, aki nem kis figyelmet tanúsít iránta. Érződik közöttük a vágy, nem is tudnak sokáig ellenállni. Caroline most sem került éppen biztonságos terepre, sőt az élete is veszélybe került...de rátermettségével, és persze segítséggel ismét kimászott s slamasztikából és letette ismét azt az asztalra, amit elvárt tőle háklis főnöke. Miss Wood ismét bebizonyította milyen talpraesett, okos és nem utolsósorban tehetséges. 


A kötet másik főszereplője maga a színésznő, akit Caronak védenie kell. Miss Emily Montogomery első látásra tipikus hollywoodi színésznőnek tűnik, de a felszín alatt jóval több lakozik. Angelika tökéletesen festette le az ő karakterén keresztül a hollywoodi viszonyokat. Hogy sok esetben mit kell tennie egy fiatal színésznőnek egy szerepért, és akár a későbbiekben is milyen megaláztatásoknak vannak kitéve a nők. Hogy a testükkel kell érvényt szerezniük, nem a tudásukkal vagy a tehetségükkel. Hollywood hatalmas problémája a szexuális visszaélés, zaklatás, amelyet az írónő tökéletesen bemutatott. Hiába próbálják ezeket a szőnyeg alá söpörni, sorra derülnek ki ezek a bűncselekmények. Emily egyedül él Beverly Hills egyik elit részén, persze személyzettel körülvéve. A felszínen tökéletesnek tűnik az élete, de a kulisszák mögött alkohol, gyógyszerek is előbukkannak. Sok esetben a hírességeknek nehéz feldolgozni azt, ami a hírnévvel jár ezért nyúlnak különböző szerekhez és az alkoholhoz. És persze itt jön még a képbe a filmforgatások alatt születendő szerelmek, liezonok...amelyek aztán képesek felborítani a színészek amúgy sem hétköznapi életét. Emilynek ugyanakkor rengeteg titka van, és mintha a fenyegetőt sem venné komolyan. Néha elviselhetetlen perszóna, és nem egyszer hagytam volna ott a fenébe Caro helyében...de hősnőnk érezte, hogy ezzel a nővel valami nagyon nincs rendben. Megjátssza az angol úrinőt, kész Diana hercegnéként viselkedik, de csak amíg kattognak a fényképezőgépek és olyan helyen tartózkodik, ahol figyelemmel kísérik a ténykedését. Drogos központokat, és szociális intézményeket avat fel, látogat de ez csak mind a külvilágnak szól...a valóságban lesújtó véleménnyel van a szegényebb sorban lévő emberekről. Emily enyhén szólva is nárcisztikus személyiség. Szereti kihasználni az embereket, és a titkai védelmében a végsőkig képes elmenni. Pszichikailag nem egészséges, amelyre csak rátesz egy lapáttal súlyos alkoholfüggősége. Múltja, az út amelyen eljutott a hírnévig mind-mind hozzájárult ahhoz, akivé vált...és persze a mentális betegségeihez is. 

Mivel romantikus krimiről beszélünk, természetesen felbukkan egy férfi főhős is, mégpedig egy magánnyomozó személyében. Wilson, a jóképű, kissé magának való detektív, aki előtt hősnőnk nem kevés idő alatt bukik le...viszont ők ketten szövetséget kötnek egymással az érintett fenyegető elfogása érdekében. Miss Montgomery a botrány elkerülése végett nem akarta bevonni a rendőrséget, ezért bérelte fel a korábbi nyomozóként tevékenykedő férfit, hogy derítse ki ki akar az életére törni. Bár a férfinek rengeteg a gyanús esemény ebben a történetben, Caro érkezésével indulnak be a folyamatok. Folyamatosan szikrázik közöttük  a levegő, és a férfi egyre inkább kezd többet érezni az angol kisasszony iránt, és persze Miss Wood sem marad közömbös. Tudják, azonban hogy ennek a kapcsolatnak nagyon nincs jövője, ám mégis megadják magukat a pillanatnak. Kihasználják az időt, és élvezik egymás társaságát. Wilson napról napra jobban vonzódik a nőhöz, és roppant nehéz ellenállnia neki, ahogy Caronak is. Caroline ráadásul tovább akar lépni Tom után, és élvezi a férfi figyelmét. Egyszerűen imádtam a közös a jeleneteiket. Nagyon, de nagyon passzoltak egymáshoz...sajnáltam, hogy egy óceán választja el őket. Wilson igazi férfi volt, akinek tökéletesen működtek a védelmi ösztönei. Súlyos terheket cipel azonban a vállán, a múltja nem éppen egyszerű. Ezt meg is osztja a nővel, és akár tovább is tudott volna lépni....de a távkapcsolatok nemigen működnek. Továbbá Caro nem állt még készen egy új kapcsolatra Tom után. Igazából a lelkének jót tett ez a viszony a férfivel és talán idővel bele tudott volna szeretni...de a gyógyulása még nem fejeződött be. A szíve még nem hegedt be teljesen. 


Természetesen rengeteg mellékszereplő színezte a történetet, és járult hozzá a humoros jelenetkehez. Betekintést nyerhettünk LA etnikai összetételébe is, hogy a személyzet kizárólag latin bevándorló, míg a munkaadók jellemzően fehér, gazdag amerikaiak. A közöttük lévő szakadék, osztálykülönbség elég jó kirajzolódott a történet folyamán. Pierre Duval megint kiemelkedő mind közül, aki egyre furcsábban viselkedik Caroval, és egyre inkább drukkolok nekik...nem tudom miért, de a szívem csücske a hűvös, francia üzletember, aki szöges ellentéte a bolondos Caroline Woodnak. 


Nem maradhatott el most sem az adott ország gasztronómiájának a bemutatása sem. Az USA nem csak a hamburgerekből áll, hanem igazi és ízletes amerikai ételek is feltűntek a lapokon....persze azért a burgerek sem maradhattak el. Továbbá megismerhettük Los Angelest és környékét. Beverly Hills és Santa Monica utcáit járhatja be az olvasó olvasás közben. Nagyon szeretem, hogy ezekre Angelika mindig különös figyelmet fordít, és ez is egy plusz töltetet ad a történetnek. 


A borító most is gyönyörű és figyelemfelkeltő lett. Ennek a sorozatnak már a sajátja a középen felbukkanó karcsú, szőke női alak és a háttérben kirajzolódó részletek, amelyek mindig az adott helyszínre és történetre utalnak. A könyv minőségére sem lehet panasz, nem törött a gerince olvasás közben. A lapok makulátlanok, és maga a könyv is könnyen forgatható volt. A hozzáillő könyvjelző, pedig csak hab a tortán. Az Álomgyár Kiadó mindig külön figyelmet fordít az olvasókra azzal, hogy a könyvekhez illő könyvjelzőket készítenek. Így még különlegesebb az olvasási élmény. 


Mindent összevetve egy igazi és utánozhatatlan Caroline Wood regényt kaptam, tele kalandokkal, humorral, szerelemmel és nem kevés veszéllyel. Miss Wood sajátos stílusától válnak egyedivé ezek a regények, amelyeket szinte lehetetlen letenni és nagyon nehéz utána mást olvasni...így én nyúlok is a következő részért, és utazok Rio de Janeiróba kedvenc oknyomozó riporteremmel. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Karády Anna: Zserbó 2.

Pap Éva: Mielőtt újrakezdeném

Mosonyi Mara: A szirt