Író-olvasó találkozó Anne L Green írónővel a tatabányai könyvtárban

 

Az Álomgyár Kiadó egyik legsikeresebb és legolvasottabb írónője 2022. május 20-án a tatabányai könyvtárba látogatott a "Kávézzon kedvenceivel" eseményre, amely a tatabányai József Attila Megyei és Városi Könyvtár havi rendszerességgel megrendezésre kerülő könyves alkalma. Általában a könyvtár legolvasottabb írónői és írói kerülnek meghívásra az esemény keretében, és most a vendég Anne L. Green volt. 

Anne L. Green írónőt, azt hiszem, nem nagyon kell bemutatnom senkinek. Polgári nevén Líbor Erzsébet, akit jó páran vártunk azon a meleg májusi délutánon a könyvtár különtermében.  Nekem az egyik kedvenc írónőm, és alig vártam, hogy végre egy kötetlen beszélgetésen vegyek részt vele. A részvevők megtudhatták, hogyan indult a pályája, milyen hatások érték az iskolapadban és hogyan lépett be az írás világába. kezdetben verseket, és novellákat írt, majd végül mégis a kereskedelem, és a behajtás irányába fordult az élete. Kislányával otthon volt gyesen, amikor újra elkezdett írni, ezúttal már regény műfajban. Első könyve a Remény hajnala 2015-ben jelent meg az Álomgyár Kiadó gondozásában még magánkiadásként, végül az Eltitkolt múlt volt ez első nem magánkiadású kötete, amely a Kiadónál debütált, és azóta már a 10. kiadását is megérte Alex és Lexie története. Az Eltitkolt múlt az olvasók egyik nagy kedvence az írónőtől, amelyet e rengeteg  utánnyomás is alátámaszt. Az írás mellett a Kiadó terjesztési vezetőjeként dolgozik. 

A Remény hajnala bővített változata 2017-ben került a boltok polcaira, innen pedig nem volt megállás. Évente több kötettel is megörvendeztet bennünket olvasókat az írónő. Több Aranykönyv jelöléssel is büszkélkedhet, és számtalanszor áll köteteivel a sikerlisták élén. Regények mellett több novellája is megjelent már, amelyekben eginkább mellékszereplői életét dolgozza fel, az olvasó legnagyobb örömére. Az írónő elsősorban a saját környezetéből merít ihletet. Kezdetben inkább egykötetes regényei jelentek meg, majd az évek előrehaladtával tért át a sorozatokra. Most már viszont leginkább a két részes sorozatokban érzi jól magát, nehéz egykötetes regényt írni...de több kötetes sorozatokban már nem gondolkodik. 


Anne L. Green esetében megfigyelhető, hogy minden mindennel is összefügg...simán lehet nála húzni a piros fonalat, mint a krimikben...mert minden regénye valahogyan kapcsolódik a másikhoz. Elmondása szerint néha nehéz összeegyeztetni a magánéletet és az írást, vagy éppen a mindennapi feladatokkal...de a zene hatalmas segítséget nyújt az írásban, és teljesen képes visszatalálni az adott történethez. 

A regények helyszínei elsősorban az Egyesült Államok, illetve Európa. Utóbbi két sorozata Toszkána és Provence tájain játszódnak. Toszkánában játszódó regényei középpontjában a borok és a borászat áll. Komoly kutatómunka áll a történetek mögött, és az írónő személyesen fel is keresett olasz borbirtokot és azok a benyomások, érzések érezhetőek is a történetben. A Hatalom, mámor, Toszkána sorozat lapjain átüt az az alázat és tisztelet, amellyel Anne e téma felé fordult. Alaposan utánajárt mindennek, felderítve minden titkát, csínját-bínját. Elsősorban személyiségekre építi fel a történeteit, és ehhez teremt olyan konfliktushelyzeteket, amelyek izgalmassá teszik a cselekményt. 

De az emberi lélek és pszichológia is komoly helyet foglal el számos kötetében, és pszichológusokkal együtt dolgozta ki a karaktereket és így elevenedtek meg az olvasók előtt. 

Anne L. Green regények esetében nem lehet elmenni szó nélkül a kötetek borítói mellett. Korábban leginkább a szürke stílus dominált, mostanra azonban már a színek garmadája gyönyörködteti a szemünket ha ránézünk. Toszkána volt a váltás, mivel azt szürkén nem lehet eladni...és valóban nekem is sokkal jobban tetszenek a színes borítójú ALG könyvek. 


Érdekes témakör volt az olvasói visszajelzések kérdése, amelyek közül elsőorban egy író számára a negatív értékelések kezelése a legnehezebb...hiszen azt meg kell tanulni kezelni, talán évek kellenek hozzá. De sajnos nekem az a véleményem, hogy hiába olvasnak nagyon sokan nem tudják kulturáltan kifejezni a nemtetszésüket. Olyan világban élünk sajnos, amikor mindenki azt hiszi a közösségi oldalak árnyékában joga van megmondani ha valami neki nem tetszik...holott persze joga van, csak illendően is lehetne azt. Néha ezért elgondolkodom, hogy hiába vesz kezébe könyvet műveltebb nem lesz az ilyen olvasó....sőt. 

Napjainkban már elengedhetetlen a könyvek marketingje, a közösségi oldalak, ahol szinte mindig mindenki elérhető...ott jelen kell lenni. Iszonyat sok munka van ebben is, hiszen ez egy külön szakma és ezáltal kiderült az írás nem magányos munka, mivel egyre bővülő csapattal dolgozik az írónő. 

Jövőbeni terveit illetően az írónő elmondta, hogy most változások mentek végbe az életében és legújabb kötete, a májusban megjelent Egyszerűen bonyolult. A provencei sztorinak a második része nyár végére, ősz elejére várható. Továbbá tervben van egy újabb toszkán sorozat, amely tekinthető  a korábbi folytatásának is, de leginkább önálló duológia lesz. 

Természetesen a pandémia és a járvány is szóba került, hogy a kiadó hogyan élte meg a helyzetet. Nem álltak le a tervezettel és folytatták az előre betervezett tempót. Ugyanakkor Anne elmondta, hogy nem volt egy rossz helyzet, csak az hiányzott, hogy nem találkozhatott az olvasóival. A legrosszabbul a home office és az iskola bezárása érintette. 

Mindent összevetve egy izgalma, tartalma beszélgetésen vettem részt ismét a tatabányai könyvtárban, kíváncsian várom a júliusi meghívott vendéget. 




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Karády Anna: Zserbó 2.

Pap Éva: Mielőtt újrakezdeném

Mosonyi Mara: A szirt